czwartek, 13 września 2012

Sekrety naturalnej pielęgnacji, czyli wszystko o olejku rycynowym.

Cześć dziewczyny :)

Dzisiaj przychodzę do Was z postem na temat wysławianego przez wszystkich olejku rycynowego. Kilka z Was pisało, że chciałoby uzyskać kilka informacji na jego temat więc postaram się dzisiaj jak najdogłębniej wytłumaczyć o co takie wielkie halo z tym produktem :)))


Czym właściwie jest olejek rycynowy ?

 jest inaczej olejkiem rącznikowym, a jego nazwa pochodzi od rącznika pospolitego, rośliny, która występuje w naszym klimacie. W Polsce jest rośliną ozdobną. To właśnie z nasion rącznika pospolitego wyciska się na zimno olejek a potem poddaje go obróbce termicznej. W przybliżeniu tak wygląda pozyskiwanie naszego dobroczynnego oleju.


Olej rycynowy jest olejem tłustym to gęsta, bezbarwna lub jasnożółta ciecz. Pod wpływem powietrza gęstnieje, ale nie twardnieje.Często błędnie nazywany jest "rycyną", która jest silną trucizną !

Zastosowanie olejku dawniej... i dziś.

Olejek rycynowy zastosowanie znalazł już około 4000 lat temu, kiedy to w Egipcie używany był jako środek do smarowania kamieni, by te łatwiej się ślizgały a ich transport był prostszy. 
Papirusy pochodzące z tamtego okresu zawierają zapisy dotyczące tego, jak uprawiać rącznik i jakie zastosowanie znalazł olej rycynowy w medycynie (np. w Chinach i Indiach wykorzystywano olejek do wywołania porodu i usunięcia łożyska).

Olej rycynowy już w średniowieczu stosowany był jako lekarstwo, a ze względu na kształt liści bywał nazywany „Dłonią Chrystusa” 

 W wieku XIX podawany był kobietom przed porodem i chorym przed operacją jamy brzusznej; stosowany też w chorobach pasożytniczych i przy długotrwałych biegunkach – oczyszczano w ten sposób jelita i próbowano usunąć przyczyny biegunki. Dzięki podaniu oleju rycynowego oczyszczano jelita z toksyn, pierwotniaków, drożdżaków i zwiększana perystaltykę jelit.
tak dzieje się do dzisiaj, olejek rycynowy jest sprzedawany w aptekach głównie jako środek na zaparcia... :)))

To wszystko z medycznych zastosowań... skąd więc pomysł na pielęgnacje ciała?

Kobiety już dawno temu odkryły cudowne właściwości olejku rycynowego. Podgrzany olejek służył im do wzmocnienia włosów, pielęgnacji rozdwojonych paznokci. Nacierały też nim wypadające rzęsy i brwi. 

O dziwo... działał :). Postanowiłam więc sprawdzić wszystko na własnej skórze.

Zacznijmy od włosów.

Po pierwsze nie nadaje się on do typowej metody olejowania włosów, ze względu na swoją mocno tłustą formułę, mógłby je zbytnio obciążyć i przetłuścić.

Doskonale nadaje się na rozdwojone końcówki, ja osobiście używam tego olejku już od dłuuugiego czasu i zauważyłam znaczną różnicę w ich kondycji... bez podcinania :))

Dodatkowo jest świetnym eliksirem do odżywania skóry głowy, regularne nacieranie nasady włosów sprawi, że odzyskają blask, przestaną wypadać i staną się nieco bardziej przyciemnione :)

Dobrym sposobem jest dodanie kilku kropel olejku do szamponu i odżywki, będziecie miały wszystko w jednym :) Taka mała alternatywa dla leniuszków.


Paznokcie.

Słabe, rozdwojone, łamliwe paznokcie i suche skórki ?
Z olejkiem rycynowym- nigdy więcej.

Świetnie odżywia skórki, natłuszcza bardzo mocno, dzięki czemu stają się one mięciutkie i praktycznie niewidoczne. Pamiętajcie, że dobrze nawilżone skórki nie wymagają wycinania, bo praktycznie same znikają :)

Stanowi alternatywę do wszelkich drogeryjnych odżywek do paznokci. Regularne wcieranie w płytkę sprawi, że odzyska ona swoją witalność, przede wszystkim uelastycznia i sprawia, że stają się bardziej odporne na złamania i zadzieranie. Idealny eliksir dla zaniedbanych pazurków.


Brwi i rzęsy.

Idealna alternatywa dla drogich kuracji przeciw wypadaniu rzęs. W przypadku rzadkich, jasnych włosków sprawdzi się przy regularnym wcieraniu przez 4-6 tygodni. Po takiej kuracji nasze rzęsy zagęszczą się, znacznie poprawi się ich kondycja i przestaną wypadać. Ponadto to super sprawa dla blondynek, które pragną mieć nieco ciemniejsze rzęsy ( olejek rycynowy sprawi, że kolor się przyciemni ). Henna i kuracja w jednym? Czemu nie :)

Przyciemni i zagęści nawet najbardziej oporne brwi. Sprawdziłam na własnych, jasnych włoskach, teraz są piękne, nie wymagają zbytniego przyciemnienia. Zauważyłam ich lepszą kondycję po 2 tygodniach stosowania.


Dodatkowo nadaje się świetnie do natłuszczania stref ekstremalnie wysuszonych, takich jak pięty, łokcie czy kolana.


Na koniec mojego posta chciałabym tylko zaznaczyć, że przy stosowaniu naturalnych produktów, wcześniej należy wykonać próbę alergiczną na mało widocznej części ciała, jak każdy składnik może wywołać reakcję, a lepiej dmuchać na zimne :)).

Dodatkowo przy aplikacji na rzęsy uważajcie na oczy, bo może podrażnić wasze spojówki.

Tyle słowem zakończenia, teraz pora na wizytę w aptece i zakup olejku :). Koszt jest nieduży, waha się od 2 do 5 zł w zależności od pojemności.

Buziaki i miłego stosowania. 
 :*:)

25 komentarzy:

  1. olejek rycynowy to mój ulubieniec wśród produktów do pielęgnacji włosów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham olejek rycynowy :)
    używam go do lat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kto nie kocha olejku rycynowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja własnie dzisiaj stosowałam olejek na paznokcie bo zauważyłam że stały się one słabe i łamliwe..
    również kocham ten olejek ! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak. Olejek potrafi czynić cuda. Trzeba tylko troszkę systematyczności z czym u mnie kiepsko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o nim wiele, chciałam go kupić przede wszystkim ze względu na włosy oraz rzęsy, teraz nie mam już wątpliwości :)) dziękuję Ci za te przydatne informacje :)))

    http://linde-lo.blogspot.com/ -Moda w moim stylu :)
    Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  7. uwielbiam ten olejek;) jest super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za posta na ten temat. Jak była dzieckiem to Ciocia robiła maski na włosy właśnie z olejkiem rycynowym. Mówiła mi wtedy, że wlewa sobie olej do głowy...:)
    Wypróbuję na rzęsy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kolejny świetny post :)
    ja olejek nakładam na włosy razem z jajkiem i trzymam pod folia z godzinkę ;) efekt jest w porządku, także jestem "za" olejkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ide po tej olejek do apteki już chyba od miesiąca, jutro spinam się i go kupuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jedyny produkt bez wad ;) idealny w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje rzęsy po nim są GENIALNE!!! Trzeba tylko uważać, żeby nie dostał się do oczu, bo strasznie szczypie. Najlepiej nakładać go starą szczoteczką od tuszu (oczywiście uprzednio wyczyszczoną).

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja na brwi musiałam go niestety stosować dużo dłużej żeby zadziałał, ale faktycznie się sprawdził. Niestety efekty nie są długotrwałe i po zaprzestaniu kuracji brwi wróciły do swojego dawnego, żałosnego stanu :( Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny blog! zapraszam do mnie: www.piekno-nastoletniego-swiata.blogspot.com
    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  15. od jakiegoś czasu używam olejku rycynowego na skalp i sprawdza się super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wiele o olejku rycynowym słyszałam, ale nigdy nie próbowałam .:)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawy post :) olejek dobra sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. olejek rycynowy to bogactwo w kosmetyce.. :) Powiedz mi jak smarujesz olejkiem koncowki to robisz to po myciu ? Czy splukujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niewielką ilość wcieram po umyciu, nie szuszę, idę spać i rano jest tak jakby już wchłonięty:)

      Usuń
  19. Fajny artykuł, nazbierałaś dużo informacji i świetnie, że się nimi podzieliłaś! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. olejek rycynowy bardzo pomógł mi na rozdwojone końcówki włosów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i zapraszam częściej. :)